Lezingen

Vanaf september 2016 organiseren we iedere maand een lezing. De onderwerpen zijn divers, maar hebben altijd een relatie met kunst en cultuur. Thema’s als industrieel erfgoed, fotografie in Den Haag, architectuur of een kunststroom komen aan bod. De lezingen duren circa 1 1/2 uur. Na afloop is er ruimte voor ontmoeting en gesprek onder genot van een glas wijn, een frisje of een biertje. De prijs is incl kofiie en thee, excl. het drankje na afloop. Inschrijven is vanaf heden mogelijk op info@kunststukken101.nl.

Uitgestelde Lezing “Terug naar de Fabriek” industrieel erfgoed door Marcel Bayer in november 2016

 

Datum:   Deze lezing is uitgesteld

Locatie:    Kunststukken 101, Thomsonlaan 101, 2565HZ DH

Tijd:     

Kosten:    10 euro incl. koffie en thee, inschrijven vanaf heden mogelijk op info@kunststukken101.nl

 

Zondag 27 november geeft journalist Marcel Bayer een lezing over het leven van industriemonumenten. Oude fabrieken en scheepswerven spreken tot de verbeelding. In een tijd waarin  internet alles verandert, vertellen ze het verhaal over het ontstaan van onze moderne samenleving. In de monumentale hallen werden ooit legendarische producten gemaakt en stonden machines te dreunen. Nu kun je naar een opwindend concert in een oude energiecentrale of een hapje gaan eten in een voormalig ketelhuis.

 

In deze lezing gaat journalist en auteur Marcel Bayer van het boek ‘Terug naar de fabriek’ dieper in op deze metamorfose van oude fabrieken en loodsen. Hij legt uit waarom wij dertig jaar geleden deze gebouwen nog wilden slopen, maar er nu graag bruisende cultuur- en uitgangscentra van maken. Hij vertelt ook over de arbeiders die er jarenlang hebben gezwoegd voor een schamel loon en de liefde waarmee bevlogen ondernemers de gebouwen opnieuw tot leven wekken.

Ook kunt u, en zal Marcel, in debat gaan met plaatselijke politicus en ontwikkelaar over de waarde van het industrieel erfgoed in Den Haag.

 

Marcel heeft samen met Marijke Bovens , Bas Hussalage, Jaco Boer en Bram Vermeer het boek Terug naar de fabriek, 25 industriële iconen met nieuwe energie geschreven en uitgegeven. Marcel zal dit bespreken met meenemen van Haagse inspirerende voorbeelden.

 

Over Marcel Bayer

Vijftien boeken heeft sociaal geograaf Marcel Bayer over zijn favoriete werelddeel Latijns Amerika geschreven. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het vaktijdschrift ROm (ruimtelijke ontwikkeling, infrastructuur en milieu) en al 28 jaar docent aan de School voor Journalistiek.

 

Prettig als u zich vooraf via info@kunststukken101.nl aanmeldt.

 

 

Voorheen:

 

Lezing over Berlage door Job Roos in september 2016

 

Datum:     zondagmiddag 25 september 2016

Locatie:    Kunststukken 101, Thomsonlaan 101, 2565HZ DH

Tijd:         15 uur

Kosten:    10 euro incl. koffie en thee , inschrijven vanaf heden mogelijk op info@kunststukken101.nl

 

 

Berlage wordt beschouwd als één van de belangrijkste architecten van de twintigste eeuw. Berlage heeft verschillende gebouwen in Den haag gerealiseerd. Zijn laatste gebouw, het Haags Gemeentemuseum vond Berlage zelf zijn beste. Job Roos zal ons meenemen in zijn reis door de restauraties van het gemeentemuseum  met als laatste in september 2013 de overkapping van de tuinzaal. Van belang was om het karakter en de sfeer van de voormalige tuin te behouden door een lichte ruimte te creëren en de bestaande buitenmuren met prachtige architectonische detailleringen te koesteren. Het abstracte glazen dak boven de staalconstructie van de kolommen en balken is een verwijzing naar de gelaagdheid in het ontwerp van Berlage.

In zijn lezing neemt Job de betekenis van Berlage voor de stad Den Haag mee.

 

Over Job Roos

Ir. Job Roos is werkzaam als universitair hoofddocent Bouwkunde aan de TU DElft. Ook is hij oprichter en directeur van Braaksma & Roos Architectenbureau in Den Haag. Hij werd tussen 1972 en 1979 opgeleid aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft met een specialisatie in restauratie. De afgelopen 35 jaar heeft Job Roos gewerkt als architect en projectleider aan een breed scala van restauratie- en transformatieprojecten van onder andere rijksmonumentale gebouwen. Hij is tevens voorzitter/lid van verschillende erfgoedorganisaties en monumenten- en welstandscommissies.

 

 

Lezing  Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag –van Houten en hun betekenis als kunstenaars en verzamelaars  door Annemarie de Bree in oktober 2016

 

Datum:    zondamiddag 30 oktober 2016

Locatie:    Kunststukken 101, Thomsonlaan 101, 2565HZ DH

Tijd:         15 uur

Kosten:    10 euro incl. koffie en thee, inschrijven vanaf heden mogelijk op info@kunststukken101.nl

Kunsthistorica Annemarie de Bree - van der Hoek (Den Haag, 1958) houdt zich o.a. bezig met het geven van (kunst)historische rondleidingen door Den Haag, zowel in de open lucht als in musea. Haar lezing is getiteld: Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag - van Houten en hun betekenis als kunstenaars en verzamelaars. Dit  kunstenaarsechtpaar heeft een belangrijke verzameling 19de-eeuwse kunst aangelegd, een collectie die nog steeds te bewonderen valt in het door hen gebouwde museum aan de Laan van Meerdervoort. Behalve op de vaste collectie zal Annemarie ook ingaan op de nieuweste tijdelijke tentoonstelling samengesteld door jonge tentoonstellingmakers van uiteenlopende komaf. Later in het jaar meer info op deze website.